Home

Over ons

Rasstandaard

Onze honden

Puppies

(Jacht)Training

Nieuws

Contact

Favoriete links
Bracco Italiano
Weimaraner

De Weimaraner, heet officieel Weimarse Staande Hond en is er in twee haarvarianten, de korthaar en langhaar. Beide hebben FCI-nummer 99.
Binnen de FCI zijn de honderassen gegroepeerd in een tiental groepen. Groep 7, de voorstaande honden, daar behoort de Weimaraner toe.


Het ras is uit Duitsland afkomstig en is een oud jachthondenras, dat vermoedelijk ontstaan is uit kruisingen met een pointer, of stammend van Brakken. In de 18e en 19e eeuw is het ras gefokt door de hertogen van Saksen Weimar.

Een algemene beschrijving van de Weimaraner is een middelmatig grote jachthond met een zeer kenmerkende grijze kleur. Hij is krachtig gespierd en kan allround ingezet worden binnen de jacht.

Daarnaast is de weimaraner een zelfbewuste intelligente hond, die zeer gepassioneerd is en een consequente hand van opvoeding nodig heeft. In de dagelijkse omgang heeft hij niet alleen zijn fysieke beweging nodig, maar ook een mentale uitdaging, zodat hij zich niet gaat vervelen en ongewenst gedrag gaat vertonen.

UITERLIJK
Een teef (vrouwtje) is tussen de 57-65 cm hoog (bij de schoft) en weegt tussen de 27-32 kilo. En reu (mannetje) kan een schofthoogte van 59-70 cm bereiken met een gewicht van 32-38 kilo. Er is een duidelijk verschil tussen het uiterlijk van de reu en de teef.

De vacht van de weimaraner is bij de korthaar kort en heeft een enkele vacht, bij de langhaar is de vacht zichtbaar langer over de gehele hond. De kleur is het belangrijkste kenmerk van de Weimaraner en vaak de reden waarom de hond "mooi" wordt gevonden.
Er mogen kleine witte vlekken op de borst en voorvoeten zitten. En over de rug van de hond mag een donkerdere streep zitten, de zogenaamde aalstreep.
Wat bijzonder is om te vermelden is dat een weimaraner geboren worden met hemelsblauwe ogen en deze verkleuren later naar ambergeel.

           


JACHTGEBRUIK
Een echte allrounder wordt vaak gezegd, zowel voor het werk voor het schot, als het werk na het schot is de Weimaraner geschikt. 
Om maar wat vaktermen te noemen, veldwerk en voorstaan, verloren zoeken, apporteren en zweetwerk, de Weimaraner kan het allemaal. En natuurlijk geldt als je een specialist wilt, vergroot je die kans door specialistisch te trainen. Wil je een allrounder, dan verklein je de kans dat je hond een specialist op alle fronten wordt. 
Naast deze jachtdisciplines is bij de weimraner ook verdedigingsdrang aanwezig.
Deze vaktermen worden bij het hoofdstuk (jacht)training verder uitgelegd.


 Home
Over ons
Rasstandaard
Onze honden
Puppies
(Jacht)Training
Nieuws
Contact
Favoriete links