Home

Over ons

Rasstandaard

Onze honden

Puppies

(Jacht)Training

Nieuws

Contact

Favoriete links
Veldwerk
Apporteren
Zweetwerk
Ringtraining
Gehoorzaamheid

De basis voor alles, gehoorzaamheid. Een niet luisterende hond is een ergernis voor u en uw omgeving. Als uw hond gehoorzaam is aan u EN uw gezinsleden, laat u zien dat u naast de eigenaar ook de baas bent. In die twee woorden zit een wereld van verschil. En geloof ons iedere hondeneigenaar heeft zo'n moment, wie is hier nu de baas, ik of de hond? En laat u niet misleiden door die jonge puppy-ogen. De jonge hond is met acht weken heel goed in staat om van alles te leren. En wordt met 16 weken door andere honden al als volwassen gezien.

Bij gehoorzaamheid horen commando's, dat zijn opdrachten van 1 of 2 woorden die de hond direct dient op te volgen. Direct is ook direct niet na 2 of drie keer herhalen. Het gehoor van de hond is vele malen beter dan dat van de mens. Niet luisteren betekent dat u genegeerd wordt, u bent op dat moment niet de baas, maar eigenaar....

Basisgehoorzaamheid kent een aantal belangrijke commando's: 

  • naam van de hond: attentie ik krijg zo een opdracht;
  • hier/kom voor: ik moet komen bij mijn baas/voorjager;
  • zit: spreekt voor zich;
  • af/down: ik moet gaan liggen op de aangewezen plaats;
  • blijf: ik wacht in deze houding (staand, zittend of liggend) op mijn baas of nieuw commando;
  • plaats: de plek in huis die van de hond is, als hij dat commando krijgt gaat hij daarnaar toe. Deze plek zal door eventuele kinderen ook gerespecteerd moeten worden als zodanig.
Daarnaast kan je een hond veel meer leren en zijn er natuurlijk nog wat "fun" commando's. Eigenlijk maakt het niet uit welk woord je zegt als je maar duidelijk maakt welk gedrag je van de hond verlangt. De meest bekende zijn:
  • poot: de hond tilt zijn poot op;
  • andere poot: de hond geeft zijn andere poot;
  • high five; de hond houdt zijn poot hoog in de lucht;
  • luid: de hond geeft een blaf.
Voor basisgehoorzaamheid en uitgebreide gehoorzaamheidstrainingen kunt u terecht bij uw plaatselijke kynologenvereniging en voor speciale jachtgerichte puppy-jachttrainingen verwijzen wij u naar de site van het KJV. Daarnaast is er ook een workshop de jachthond als huishond, waarbij de nadruk ligt op het bieden van een goed thuis voor honden met een natuurlijke passie voor wild en de jacht.


(Wim en Pralina bij hun belangrijke basis en begin, de gehoorzaamheid)
 Home
Over ons
Rasstandaard
Onze honden
Puppies
(Jacht)Training
Nieuws
Contact
Favoriete links